Nei, 1 kg muskler og 1 kg fett veier like mye. 1 kg muskler har mye større tetthet enn 1 kg fett, derfor vil det synes godt når du mister kroppsfett og får litt ekstra muskelmasse.

gå ned i vekt
2,2kg fett kontra 2,2kg muskelmasse

 

Mange henger seg opp i vekta og ønsker å; “gå ned i vekt“, og blir ofte frustrert og gir opp når de etter to uker beinhard trening går på vekta og ser at den viser nøyaktig det samme, eller til og med har økt litt!

Når målet er å bli slankere bør du ikke bruke badevekta som målemiddel for framgangen din. Grunnen er at du får et veldig endimensjonalt mål: din totale vekt. Hva sier vekta om hvordan kroppen din har forandret seg? Hvordan kan du vite om du har mistet kroppsfett, vann eller muskelmasse?

Det kan du ikke vite med mindre du har en metode for å måle fettprosenten din.

Hvordan kan du måle fettprosenten?

Du har sikkert sett badevekter som “måler fettprosent”? Disse måler motstanden av en elektrisk strøm (kjennes ikke) som sendes ut i kroppen. Muskler har mye vann i seg og leder strømmen godt, fett har mye mindre vann i seg og leder ikke strømmen godt. Problemet med denne type måling er at det er veldig unøyaktig og ekstremt følsomt for forandringer i elektrolyttnivå og hvor hydrert du er.

En metode som er mye mer nøyaktig er å bli målt med ei fettklype. Bakdelen med denne type måling er at den helst må gjøres av en person som har lang erfaring med fettklypemåling (en god Personlig Trener bør kunne hjelpe deg med dette men det er dessverre mange PTer som ikke måler kundene sine).

Hvis du ikke har mulighet til å bli målt med fettklype kan du bruke et målebånd. Mål deg rundt nakken, rundt brystkassa (under armene), på overarmen (rett under armen), rundt midja (rett over navelen), rundt hofta (over den bredeste delen av setemuskulaturen) og rundt låret (på den tykkeste delen).

Det blir ikke nøyaktig, men du kan følge med på trenden; hvis vekta går litt ned/står i ro/går litt opp og målene går ned, er du på rett vei. Det er en indikasjon på at du mister kroppsfett.

Hvis derimot vekta; står i ro/går litt opp, og målene går opp, får du nok i deg for mye energi i forhold til hvor aktiv du er.

Poenget er at du ikke skal bry deg så mye om badevekta. Hvis det er lenge siden du trente og har fått noen kilo ekstra kroppsfett siden sist, er det ikke uvanlig å gå opp i vekt samtidig som du går ned i kroppsfett i starten (første 1-2 mnd).

 

Kom i gang!

Bruk speilet/venner/bekjente og eventuelt et målebånd til å følge utviklingen din. Det viktigste er at du trener og gradvis forbedrer kostholdsvanene dine. Skulle du ønske raskere resultater og profesjonell veiledning anbefaler jeg deg å invistere i en dyktig Personlig Trener.

PS: Hvis du bor i Bodø, kunne tenkt deg å komme i knallform, gå ned i fettprosent samtidig som du har det gøy og blir veiledet av en personlig trener har jeg 3 ledige plasser i bootcampen min. Her blir du målt med fettklype hver måned og trener sammen med mennesker som har samme mål som deg. For mer informasjon og prøvetime klikk her: Bootcamp i Bodø


Leave a Reply

Your email address will not be published.

 

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.